Begrijpen en omgaan met vermoeidheid

Een blik op Long COVID, Multiple Sclerose en Ergotherapie

Vermoeidheid is een veelvoorkomend fenomeen dat invloed kan hebben op zowel fysieke als mentale gezondheid. In deze blogpost verkennen we de relatie tussen vermoeidheid en aandoeningen zoals Long COVID en Multiple Sclerose (MS). Daarnaast bekijken we hoe ergotherapie en een fysiotherapeutische aanpak kunnen helpen bij het omgaan met vermoeidheid.

Long COVID en Vermoeidheid

Long COVID, een aandoening waarbij symptomen van COVID-19 langdurig aanhouden, kan gepaard gaan met ernstige vermoeidheid. Deze vermoeidheid kan zowel tijdens als na de ziekteperiode aanhouden, waardoor het dagelijkse leven aanzienlijk wordt beïnvloed. Het begrijpen en omgaan met deze vermoeidheid is een belangrijk aspect van het herstelproces.

Mogelijkheden met Ergotherapie

Ergotherapie speelt een waardevolle rol bij het ondersteunen van individuen met Long COVID om beter om te gaan met vermoeidheid. Ergotherapeuten helpen bij het identificeren van energiebesparende technieken en het plannen van activiteiten om de dagelijkse energie-effectiviteit te vergroten. Door zich te richten op de dagelijkse bezigheden, kunnen ergotherapeuten de kwaliteit van leven verbeteren en vermoeidheid verminderen. Bij Fysiotherapie Mariastraat maken we bij de behandeling van Long COVID klachten gebruik van een multi-disciplinair team waarin onder andere een ergotherapeut zit.

Multiple Sclerose en Chronische Vermoeidheid

Mensen met Multiple Sclerose ervaren vaak chronische vermoeidheid als een van de meest invaliderende symptomen. Deze vermoeidheid kan variëren in intensiteit en treedt niet noodzakelijk op als gevolg van fysieke inspanning. Het begrijpen van de onderliggende mechanismen van vermoeidheid bij MS is complex, maar het beïnvloedt ongetwijfeld de dagelijkse activiteiten en de kwaliteit van leven. Bij Fysiotherapie Mariastraat is we bovengemiddelde expertise aanwezig op het gebied van de behandeling van mensen met MS.

Fysiotherapeutische Aanpak bij Vermoeidheid

Fysiotherapie speelt een sleutelrol bij het aanpakken van vermoeidheid, zowel bij Long COVID als bij Multiple Sclerose. Het richten op de algehele conditie, krachttraining en mobiliteit kan de energieniveaus verbeteren en vermoeidheid verminderen. Fysiotherapeuten werken samen met patiënten om aangepaste oefenprogramma's te ontwikkelen die passen bij hun individuele behoeften en mogelijkheden.

Ademhalingsoefeningen en Energiebehoud

Een aspect van de fysiotherapeutische aanpak om vermoeidheid te verminderen, is het integreren van ademhalingsoefeningen. Goede ademhalingstechnieken kunnen helpen bij het optimaliseren van zuurstofopname en het verminderen van spanning, wat cruciaal is voor mensen met Long COVID en Multiple Sclerose. Bovendien kunnen strategieën voor energiebehoud worden aangeleerd om activiteiten zo efficiënt mogelijk uit te voeren.

Omgaan met Vermoeidheid in het Dagelijks Leven

Of het nu gaat om Long COVID of Multiple Sclerose, het omgaan met vermoeidheid vereist een holistische benadering. Patiënten kunnen profiteren van een combinatie van ergotherapie en fysiotherapie om hun energieniveaus te optimaliseren. Het is ook van vitaal belang om realistische doelen te stellen, prioriteiten te stellen en rustmomenten in te bouwen om vermoeidheid te beheersen.
In conclusie is het begrijpen en omgaan met vermoeidheid essentieel voor het welzijn van individuen met Long COVID en Multiple Sclerose. Ergotherapie en fysiotherapie bieden waardevolle tools en technieken om het dagelijks leven te verbeteren en vermoeidheid te verminderen. Een samenwerking tussen patiënten, zorgverleners en therapeuten is cruciaal om effectief om te gaan met deze uitdagende symptomen.

post_fietsen

Gepubliceert op: 01 Feb 2024

Categorie: Klachten

Terug naar overzicht

Alle berichten Klachten Behandelingen Praktijk

Locatie

Sint Mariastraat 75
3014 SH Rotterdam

Algemene voorwaarden
Privacy Policy

Openingstijden

Maandag en Woensdag:  08.00 tot 18.00 uur
Dinsdag en Vrijdag van 08.00 tot 20.00 uur
Donderdag van 08.00 tot 17.00 uur

Wij behandelen uitsluitend op afspraak.


FYSIOTHERAPIEPRAKTIJK ROTTERDAM CENTRUM © Fysiotherapie Mariastraat 2024